Ga naar de inhoud

De slachtoffers die we eerden in 2024

Crevits broers


Dehaese Gustaaf

Gustaaf Dehaese werd geboren op 12 maart 1912 en woonde in de Moerkerkse Steenweg 447 (oud nummer 429) in Sint-Kruis. Hij woonde bij zijn ouders, Florentius Dehaese (geboren in Lo in 1876, ‘werkman’) en Alida Sinnaeve (geboren in Ichtegem in 1880 ‘huishoudster’ en ‘winkelierster’). Hij had vier broers en één zus: Guillaume, Elfrieda, André, Julien en Albert. In documenten wordt als beroep van Gustaaf vermeld ‘koorndrager’ en ‘timmerman’. Hij was niet gehuwd.


della Faille Xavier

Baron Xavier della Faille D’Huysse (°1902 – +1945) stamde uit een oud adellijk geslacht, waarvan een tak in het Brugse woonde, met name in een huis langs de Generaal Lemanlaan (het latere gemeentehuis van Assebroek, nu residentie Della Faille). Xavier huwde in 1928 met Marie-Anne Coppieters Stockhove (°1905-1973). Zij stamde uit een familie die het kasteel Ruddershove bewoonde (een verdwenen kasteel, waar nu het Sint-Janshospitaal staat). Samen betrok het echtpaar een huis langs de Sint-Jorisstraat 15 in Brugge. Er werden vijf kinderen geboren: Michel (°1929), Christian (°1931), Jean-Pierre (°1933), François (°1935) en Eliane (°1940). Vandaag bewoond Jean-Pierre della Faille het huis in de Sint-Jorisstraat; hij is de enige van de vijf kinderen die nog in leven is.

Xavier della Faille studeerde handelswetenschappen en werd tijdens de bezetting aangeworven door de Algemene Gas- en Elektriciteitsmaatschappij. Hij was een van de leidende figuren van de Brugse tak van de Nationale Partij.


Peuteman Andre


Roets René

René Roets werd geboren op 13 september 1917, als zoon van Petrus Roets en Sylvie Lambert. In 1940 trouwde hij met Gabriëlle De Meyer. Ze woonden in bij de ouders van René en kregen samen twee dochters: Nicole (° 1941) en Suzanne (° 1942). René Roets had wellicht een opleiding als pasteibakker gekregen, speelde voetbal bij Club Brugge en ging net als zijn vader werken in de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, aan de Dampoort in Brugge.


Ruysschaert Raymond


Sabbe Edgard

Edgard Sabbe werd op 13 december 1892 geboren in Sint-Andries. Hij was gehuwd met Germaine Michiels en samen hadden ze vijf dochters: Marie José, Helena, Bertha, Rosa, Jeannine. Het gezin woonde in de Sint-Ewoudstraat 29. Edgard Sabbe was timmerman van opleiding maar diende als beroepsmilitair in het 4e en 24e Linieregiment. Hij was oud-strijder van de Eerste Wereldoorlog en is meermaals gehuldigd voor zijn verdiensten. In een brief uit 1948 herinnerde zijn overste Edgard als ‘de beste van al mijnen mannen: gedienstig en altijd content en bovenal een goed Belg die de Duitschen niet moest hebben’.


Sint-Pietersabdij Steenbrugge

Strome Benoit

Benoit Storme werd geboren in Brugge op 20 juli 1919 als zoon van Julianus Storme en Florentine Guerette. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is hij gehuwd met Cecile Devreese en is hij bakker op de Eiermarkt, huisnummer 10 (het huidige restaurant Malpertuis, nummer 9).

Hij sluit zich tijdens de oorlog aan bij de verzetsgroep ‘La Sarcelle’. De groep werd verraden en de meeste leden werden opgepakt. Benoit Storme kon eerst ontkomen en raakte betrokken in een verzetsgroep die aangesloten was bij het Geheim Leger. Op 16 april 1943 werd hij gearresteerd en uiteindelijk naar Duitsland gedeporteerd. Na twee jaar werd hij bevrijd door de Amerikanen in concentratiekamp Nordhausen. In juni 1945 keerde hij terug naar Brugge.


Van Sevenant Berthe


Vrielynck Lucien


Watteeuw Maurice

Maurice Achille Watteeuw werd geboren in Brugge aan de Potterierei op 5 september 1892 als zoon van Augustin Watteeuw (brugdraaier) en Octavie Muylaert (melkverkoopster). In de Eerste Wereldoorlog vecht hij voor het Belgische leger en trouwt na de oorlog in 1918 in Parijs met de Brugse Esperance Marie Coens. Samen krijgen ze een dochter, Denise. Hij sterft op 2 november ‘64 thuis in de Hooistraat.


Benieuwd naar meer verhalen?

Ontdek hier de verhalen achter de mensen die we in 2023 hebben geëerd.