Ga naar de inhoud

Er zijn nog heel wat interessante verhalen uit het Verzet in de regio Brugge te vinden. Om een struikelsteen te plaatsen moet je opgepakt, vervolgd of vermoord zijn. Gelukkig konden heel wat mensen uit de greep van de nazi’s blijven. We verzamelen enkele van hun verhalen hier.

Anny Claeys en Maurice Royaux

Anny Claeys (geboren in Hamilton, Schotland, 1918) en Maurice Royaux (geboren in Dieppe, Frankrijk, 1918), waren samen actief als sector-oversten van het inlichtingennetwerk Luc-Marc. Ze waren actief vanaf het najaar 1940 tot in november 1944, na het einde van de bezetting.

Ze huwden op 20 oktober 1945 en kregen vijf kinderen. De twee oudste zonen kregen de voornamen Luc en Marc, in herinnering aan de inlichtingendienst waar beide ouders deel van hadden uitgemaakt. Ze richtten na de oorlog een handel in tegels en andere bouwmaterialen op. Ze waren ook vele jaren actief in het verzamelen van gegevens over verzetslieden en -groepen. Dit was zeer nuttig voor het in kaart brengen van het verzet en van zijn geschiedenis. Ze namen deel aan het samenstellen van vele erkenningsdossiers van verzetslieden. Maurice Royaux werd nationaal voorzitter van de Vereniging van oud-leden van inlichtingen- en actie-agenten.

Maurice Royaux overleed in 1998, Anny Claeys in 2006.


Familie Karoli-Warsha

Het naziregime vervolgde en vermoordde niet alleen politieke tegenstanders en Joden, maar ook homoseksuelen, Jehova’s getuigen, mensen met een handicap of erfelijke ziekte, maar ook zogenaamde ‘Zigeuners’. Sinti en Roma beschouwen de term ‘Zigeuner’ als een belediging.